Reis af naar het hart van de Spitsbergenarchipel tijdens deze unieke expeditiecruise met National Geographic en PONANT, en laat u betoveren door de wonderen van het ongerepte Hoge Noorden met zijn indrukwekkende pakijs, bijzondere wilde dieren en adembenemende gletsjers.

Vanuit het Noorse Tromsø varen we aan boord van Le Boréal richting noorden, naar Bjørnøya (Bereneiland). Aangekomen bij het zuidelijkste puntje van Spitsbergen verkennen we Hornsund, een van de prachtigste fjorden van het eiland, omgeven door imposante gletsjers.

De reis gaat nog verder noordwaarts, naar Ytre Norskøya en Magdalenefjorden, beiden befaamd om de walvisvaart van weleer, en langs de gigantische ijsbergen van de Fjortende Julibreen of 14 juli-gletsjer.

In het gezelschap van experts van National Geographic komt u meer te weten over het internationale onderzoeksstation in het voormalige mijnwerkersplaatsje van Kongsfjorden en krijgt u meermaals de gelegenheid uw expeditie te verrijken met excursies aan land.

Aan het einde van deze onvergetelijke reis weet u waarom dit deel van de wereld op ieders verlanglijstje staat.

Deze expeditiecruise is aan boord van Ponant's Le Boréal, behorende tot de Sistership-klasse. Bekijk hier alle details van het schip, waaronder het dekplan en alle voorzieningen aan boord.

Vlucht Parijs/Tromsø + transfers + vlucht Longyearbyen/Parijs

Hoogtepunten van deze reis

Een bijzondere tocht langs imposante fjorden en pakijs tijdens een expeditie door de Spitsbergenarchipel, een van de schilderachtigste plekken op aarde

Reizen in het gezelschap van een fotograaf en expert van National Geographic, die uw expeditie nog specialer zullen maken met interessante workshops, insidertips en bijzondere verhalen over hun opdrachten voor National Geographic

De geweldige kans om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen, waaronder ijsberen, poolvossen, spitsbergenrendieren, noordse sternen, walrussen, walvissen en papegaaiduikers

Reisschema - 8 dagen

1 Tromsø, Noorwegen

Uw avontuur begint in de Noorse stad Tromsø. Deze afgelegen plaats wordt door de locals ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd, vanwege de verscheidenheid aan neoclassicistische architectuur die hier nog te bewonderen valt.

Voor vertrek heeft u de kans de iconische Ishavskatedralen of IJszeekathedraal te bezichtigen, een imposant gebouw met een strakke, pure vormtaal die het silhouet van de omliggende bergen weerspiegelt.

2 Op zee

Benut deze tijd op zee om te genieten van de vele faciliteiten van Le Boréal. Trakteer uzelf in de spa van het schip op een ontspannende massage met uitzicht op zee of neem een duik in het zwembad. Grijp uw kans om tijdens interessante workshops meer te weten te komen over de bestemming en een gesprek aan te knopen met experts en fotografen van National Geographic. Of geniet gewoonweg van het spectaculaire uitzicht vanaf het bovendek en wie weet ziet u wel enkele van de wilde dieren die in deze wateren leven.

3 Boottocht langs Bjørnøya (Bereneiland)

Halverwege Noorwegen en Spitsbergen ligt Bjørnøya, het zuidelijkste eiland van de Spitsbergenarchipel. Bereneiland, zoals het ook wel bekendstaat, werd in 1596 ontdekt door Nederlandse ontdekkingsreizigers en dankt zijn naam aan het ‘gevecht’ dat de Hollanders hadden met een ijsbeer. Vanaf het dek van het schip kunt u met wat geluk de diverse wilde dieren spotten die op en rond het eiland leven.

4 Hornsund

Te midden van duizend jaar oude gletsjers ligt Spitsbergen, een ijzig paradijs waar het in deze tijd van het jaar nooit echt donker wordt. Vandaag staat een bezoek aan Hornsund op het programma, de mooiste en meest zuidelijk gelegen fjord van de ‘Arctische kroon van Noorwegen’.

Aan het einde van de baai banen acht indrukwekkende gletsjers hun weg naar zee, waar in de koude, mysterieuze wateren rond de fjord vele ijsbergen dobberen.

5 Gasbergkilen en Recherchefjorden, Spitsbergen

Het weelderige Gasbergkilen heeft één van de grootste vogelkliffen aan de westkust van Spitsbergen en is daarmee een waar paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen. Dankzij het vochtige klimaat en de guano die zich hier al duizenden jaren heeft opgehoopt is het gebied begroeid met een rijke groene flora, met onder meer diverse soorten mos en steenbreek.

Vervolgens doen we Recherchefjorden in het zuiden van Bellsund aan. Hier heeft u de gelegenheid aan land te gaan op een strand waar nog verschillende hutten staan uit de tijd van de Northern Exploration Company (NEC). Dit bedrijf werd in 1910 opgericht door Ernest Mansfield, die zijn slag wilde slaan met de exploratie van mineralen. De zoektocht naar goud en steenkool hield tien jaar stand en liep op niets uit. Deze huizen, een boot, enkele vaten en een lier zijn de laatste overblijfselen van dit vervlogen tijdperk. Niet ver van hier wacht u een toendraplateau onder een deken van paarse koekoeksbloemen, dat regelmatig wordt bezocht door rendieren en poolvossen.

6 Magdalenefjorden en Ytre Norskøya, Spitsbergen

De Magdalenefjorden in het noordwesten van Spitsbergen is een van de absolute must sees van de archipel. De met sneeuw bedekte bergen, diepe fjorden, prachtige stranden en majestueuze gletsjers maken deze plek op aarde om stil van te worden zo mooi. Met wat geluk spot u hier vanaf het dek uiteenlopende wilde dieren, zoals walvissen, walrussen, poolvossen en ijsberen.

De Magdalenefjorden herbergt bovendien een belangrijke walvishaven uit de zeventiende eeuw en een groot en mysterieus zeemanskerkhof.

Het kleine eiland Ytre Norskøya leent zich uitstekend voor een verkenning aan land. Over een zacht natuurlijk tapijt bezaaid met dwergboterbloemen, poolpapavers en korstmos bereiken we het strand, waar nog enkele overblijfselen van ovens te vinden zijn die in de zeventiende eeuw door walvisvaarders werden gebruikt voor het verwerken van walvisblubber.

Hier bezoeken we bovendien het zeemanskerkhof, dat met 165 graven een van de grootste begraafplaatsen in de Spitsbergenarchipel is.

7 Boottocht langs het pakijs

Varen in deze schitterende wateren, meanderend tussen het pakijs, is werkelijk een indrukwekkende ervaring.

We zetten vandaag koers naar het uiterste puntje van het ijs en als het weer het toelaat kunt u de drijvende schotsen in een Zodiac®-boot van nog dichterbij verkennen. Het majestueuze pakijs met blauwige randen van tot wel twee meter dik is al een schouwspel op zich, maar met wat geluk krijgt u bovendien enkele van de bijzondere dieren te zien die van dit ijs afhankelijk zijn, zoals vogels, zeehonden en ijsberen.

8 Fjortende Julibreen en Ny-Ålesund, Spitsbergen

Voor de ingang van de Krossfjorden, waar u wordt begroet door toendra’s, plutonische rotsen en met bijzondere inheemse flora bedekte bergen, ligt de Fjortende Julibreen of 14 juli-gletsjer. In de indrukwekkende omgeving van de gletsjer zijn vaak uiteenlopende soorten vogels en andere wilde dieren, zoals poolvossen en rendieren, te zien. De aanblik van de gletsjer, een imposante muur van ijs en de weerspiegeling van de kliffen in het heldere water, is gewoonweg adembenemend. De kans is groot dat u deze dagen getuige bent van een stuk ijs dat in het water stort of een baardrob ziet chillen op een ijsberg.

Vervolgens varen we naar Ny-Ålesund, een voormalige mijnwerkersplaats die in 1916 werd getransformeerd in een onderzoeksbasis. Hier kunt u een bezoek brengen aan het museum en het beroemde postkantoor dat bekendstaat als het meest noordelijk gelegen postkantoor ter wereld. Ny-Ålesund was bovendien de uitvalsbasis voor tal van poolexpedities, waaronder ook die van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen.

9 Longyearbyen, Spitsbergen

Ons avontuur eindigt in Longyearbyen. Het is de hoofdstad van Spitsbergen en bevindt zich op het hoofdeiland van de Noorse archipel. Met temperaturen die in de winter tot wel 40°C onder het vriespunt zakken, zullen velen Longyearbyen zien als een extreme omgeving om in te wonen, maar voor de tweeduizend inwoners van deze voormalige mijnwerkersplaats is het thuis.

Bekijk meer

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door