Bent u op zoek naar een werkelijk unieke ervaring? Dan is dit misschien wel de reis voor u. Deze bijzondere expeditiecruise brengt u namelijk naar een van die plekken op aarde die slechts een handvol mensen te zien krijgen: Peter I Island. Dit kleine vulkanische eiland in de Bellingshausenzee, op 450 kilometer van de kust van Antarctica.

Vanuit het Argentijnse Ushuaia steken we de legendarische Drake Passage en Zuidpoolcirkel over, op weg naar enkele van Antarctica’s meest afgelegen eilanden die ooit werden ontdekt door de legendarische ontdekkingsreiziger kapitein Jean-Baptiste Charcot – zoals het eiland Charcot dat tijdens een ontdekkingsreis in 1910 werd vernoemd naar zijn vader.

We doen bovendien Detaille Island aan, een klein eiland dat ooit als onderzoeksbasis van het British Antarctic Survey diende maar gedwongen door de slechte weersomstandigheden al na enkele jaren weer werd verlaten. De hut staat er echter nog steeds en mocht u de kans krijgen hier aan land te gaan, wacht u tijdens een bezichtiging een interessant kijkje in het verleden. Alles is nog exact zoals het in 1959 werd achtergelaten, compleet met items als ski’s, tijdschriften, trainingsboeken en elektronica. Vervolgens gaat de reis verder naar Pourquoi Pas Island, Marguerite Bay en door de Gullet, een nauw kanaal dat vaak is gevuld met pakijs en indrukwekkende ijsbergen.

Aan boord kunt u bovendien diverse interessante lezingen en workshops bijwonen van een expert en fotograaf van National Geographic die met ons meereizen. Ze delen hun uitgebreide kennis over de bestemming graag met u en helpen u zo nog dieper in deze spectaculaire regio te duiken.

Deze expeditiecruise is aan boord van Ponant's Le Commandant-Charcot. Bekijk hier alle details van het schip, waaronder het dekplan en alle voorzieningen aan boord.

Overnachting in Santiago + vlucht Santiago/Ushuaia + transfers + vlucht Ushuaia/Santiago

Hoogtepunten van deze reis

Een verkenning van de intrigerende en zelden bezochte eilanden voorbij de Zuidpoolcirkel – Charcot en Peter I Island

Een unieke kennismaking met deze spectaculaire contreien, tijdens activiteiten als hiken, kajakken en poolduiken, of een tocht per hovercraft, luchtballon of sneeuwscooter

Zodiac®-tochten en excursies aan land die u dichterbij de wonderen van Antarctica brengen en u de kans bieden een grote verscheidenheid aan wilde dieren te spotten, zoals pinguïns, robben, walvissen en uiteenlopende vogelsoorten

Reizen in het gezelschap van een expert en fotograaf van National Geographic, die u tijdens lezingen en workshops meer vertellen over de bestemming en zowel beginnende als gevorderde fotografen helpen deze mooie regio prachtig in beeld te brengen

Reisschema - 14 dagen

1 Ushuaia

Het avontuur begint in het zuidelijkste deel van Argentinië in Ushuaia, de hoofdstad van de provincie Tierra del Fuego. Het contrast van de kleurrijke huizen tegen de achtergrond van een imposante bergketen maakt deze stad uniek. Als de tijd het toelaat, kunt u hier meer te weten komen over de natuur, cultuur en geschiedenis van Tierra del Fuego in het Museo del Fin del Mundo (Museum aan het einde van de wereld), het nationale park verkennen of een boottochtje maken in de baai van Ushuaia voor een fenomenaal uitzicht op de stad en een kans om zeeleeuwen en magelhaenpinguïns te spotten.

2-3 Oversteek van de Drake Passage

De ruwe wateren van de Drake Passage zijn zowel onder toeristen en onderzoekers als doorgewinterde zeevaarders berucht. Dit komt doordat de koude stromingen van de Zuidpool hier op de warmere equatoriale wateren stuiten. Het kan dan ook nog wel eens een interessante reis worden. Maar dat is, zoals velen zeggen, een klein offer voor een bezoek aan het Witte Continent.

Tijdens deze dagen aan boord heeft u alle gelegenheid om te ontdekken wat Le Commandant Charcot, het eerste luxe poolexpeditieschip met hybride voortstuwing ter wereld, u zoal te bieden heeft. Geniet van een ontspannende massage in de spa met uitzicht op zee of kies een boek uit in de bibliotheek van het schip. Schuif aan bij een van de vele lezingen en workshops die de experts van National Geographic en het expeditieteam geven. Zo vertellen ze u meer over de wilde dieren die in deze regionen leven, lichten ze u in over de belangrijke IAATO-richtlijnen die we tijdens excursies aan land dienen op te volgen en ontdekt u alles wat u moet weten over onze Zodiac®-tochten.

Of geniet gewoonweg van het spectaculaire uitzicht vanaf het bovendek. Wie weet ziet u in het gezelschap van een van onze natuurgidsen wel enkele van de wilde dieren die in deze wateren leven!

4 Oversteek van de Zuidpoolcirkel & Detaille Island

Op 66°33’ zuiderbreedte steken we de Zuidpoolcirkel over. Een onvergetelijk moment, want maar weinig mensen hebben het geluk dit ooit in hun leven te doen.

Op deze plek is het mogelijk de middernachtzon te zien tijdens de zonnewende in december. Minimaal eens per jaar blijft de zon hier 24 uur achtereen boven de horizon staan.

Net voor de Loubet Coast in de Crystal Sound ligt Detaille Island. Op dit kleine, beschutte eiland bevindt zich de verlaten onderzoeksbasis, ‘Base W’. De basis werd in 1956 opgericht door het British Antarctic Survey en al in 1959 weer verlaten, toen de onstabiele ijscondities rond het eiland ervoor zorgden dat de bevoorradingsschepen de wetenschappers niet konden bereiken. Nadat het BAS de basis in 1996/1997 weer korte tijd in gebruik nam, werd deze in 2009 uitgeroepen tot een historisch monument.

De basis wordt onderhouden door de United Kingdom Antarctic Heritage Trust en de deuren van de hut zijn altijd open. Veel van de oorspronkelijke spullen van het onderzoeksteam, zoals oude tijdschriften, kookgerei en allerhande items die ze voor hun onderzoek gebruikten, zijn er nog steeds aanwezig en gunnen u tijdens een bezichtiging een fascinerende blik in het verleden.

Of we de Zuidpoolcirkel zullen oversteken, is afhankelijk van de weersomstandigheden.

5 De Gullet & Pourquoi Pas Island

In het uiterste zuiden van het Antarctisch Schiereiland ligt tussen Adelaide Island en Graham Land de Gullet, een vaak met pakijs gevuld kanaal waar u dankzij de gladde waterspiegel dubbel kunt genieten van de spectaculaire omgeving. Het werd voor het eerst verkend door Jean-Baptiste Charcot, die de ligging van het kanaal in 1909 optekende. Vervolgens deed een Britse expeditie onder leiding van John Rymill het in 1936 opnieuw aan. In deze magische setting werden enkele van de eerste onderwaterbeelden van Antarctica geschoten, tijdens de vier maanden dat Philippe Cousteau hier tussen 1972 en 1973 op expeditie was.

Le Commandant Charcot vaart door naar het bergachtige Pourquoi Pas Island, in het noorden van Marguerite Bay tussen Graham Land en Adelaide Island. Pourquoi Pas werd eveneens verkend door Jean-Baptiste Charcot, toen hij met zijn schip Le Pourquoi Pas? tussen 1908 en 1910 voor de tweede keer op expeditie ging naar Antarctica. Te midden van een schitterend landschap met smalle fjorden en besneeuwde bergen trekken we er hier op uit met onze Zodiac®-boten en heeft u misschien wel de gelegenheid aan land te gaan en de kolonies adéliepinguïns van dichtbij te bewonderen.

6 Marguerite Bay

Marguerite Bay is zonder twijfel een van de mooiste stukjes van Antarctica en dankt zijn naam eveneens aan Charcot. De baai ligt te midden van het bergachtige Adelaide Island in het noorden, George VI Sound en Alexander Island in het zuiden en de Fallières Coast in het oosten.

De baai werd genoemd naar Charcots vrouw tijdens zijn tweede expeditie naar Antarctica, tussen 1908 en 1910. In 1909 leidde hij in de zuidelijke zomer – de tijd van het jaar dat de lucht er op zijn helderst is – een belangrijke wetenschappelijke missie waarbij deze regio werd bestudeerd en in kaart gebracht. In de baai leven enkele walvissen en mogelijk treft u er ook zeeluipaarden of adéliepinguïns aan.

7-8 Expeditie naar Charcot

Toen Jean-Baptiste Charcot dit eiland ontdekte, kon hij het vanwege het zee-ijs slechts tot op 65 kilometer naderen. Het bevindt zich in een zone waar regelmatig sprake is van lagedrukgebieden en bewolking, zodat het eiland in vele opzichten nog altijd een mysterie is. Het is volledig bedekt met ijs en steile kliffen, met uitzondering van de rotspartijen die zich in het uiterste noordwesten over een twaalftal kilometers uitstrekken.

In het ijs in het smalste stuk van de Wilkins Sound zijn in de afgelopen tijd scheuren ontstaan, zodat het eiland nu officieel is losgekomen van het naburige Alexander Island dat op zo’n vijftig kilometer afstand ligt. Er zijn maar weinig mensen die ooit voet aan land hebben gezet op dit grotendeels onaangetaste eiland. Maar zelfs vanaf het water heeft u goed zicht op de schitterende zeevogels en andere wilde dieren die het hun thuis noemen.

9-10 Expeditie naar Peter I Island

We varen verder naar Peter I Island, dat in 1821 werd ontdekt door de Russische ontdekkingsreiziger Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Hij noemde het eiland naar de Russische tsaar Peter de Grote (of Peter I). Kapitein Charcot kreeg het eiland in 1909 aan boord van de Pourquoi Pas? voor het eerst in het vizier. Het lukte hem echter niet er voet aan land te zetten.

Het onbewoonde vulkanische eiland is grotendeels (voor zo’n 95%) bedekt met ijs. De hoogste top telt 1640 meter en wordt omringd door imposante ijskliffen van tot wel veertig meter hoog. Het eiland naderen, laat staan het betreden, is dan ook niet eenvoudig.

11 Op zee

Benut deze dag op zee om te genieten van de vele services en faciliteiten die Le Commandant Charcot te bieden heeft. Trakteer uzelf in de spa van het schip op een ontspannende massage met uitzicht op zee of neem een duik in het zwembad. Grijp uw kans en stel al uw vragen aan onze expert en fotograaf van National Geographic, die tijdens interessante lezingen en workshops meer vertellen over de bestemming. Breng een bezoek aan de fotogalerij waar een selectie van de professionele foto’s die gedurende de reis zijn gemaakt worden getoond. Of begeef u naar het bovendek om te genieten van het spectaculaire uitzicht. U zou samen met onze natuurgidsen maar zo enkele van de dieren kunnen spotten die in deze wateren leven.

12 De Gullet

We keren terug naar de Gullet, een vaak met pakijs gevuld kanaal in het uiterste zuiden van het Antarctisch Schiereiland. Een lust voor het oog, dankzij het gladde wateroppervlak waarin het spectaculaire landschap wordt weerspiegeld. Het was Jean-Baptiste Charcot die het kanaal voor het eerst verkende en zijn positie in 1909 optekende. Zo’n dertig jaar later werd het opnieuw aangedaan door een Britse expeditie onder leiding van John Rymill. En tijdens de vier maanden durende expeditie van Philippe Cousteau (tussen 1972 en 1973) schoot men bovendien in deze magische setting enkele van de eerste onderwaterbeelden van Antarctica.

13-14 Oversteek van de Drake Passage

Ons schip steekt opnieuw de Drake Passage over. Als er een waterweg is die berucht is bij zowel toeristen en onderzoekers als doorgewinterde zeevaarders, dan is het deze wel. De wateren kunnen er, door de sterke wind en het feit dat hier de koude stromingen van de Zuidpool op de warmere equatoriale wateren stuiten, behoorlijk ruw zijn. Op deze onvoorspelbare en zeer speciale plek heeft u echter ook de kans uiteenlopende unieke zeedieren te spotten. Kijk onderweg ook zeker zo af en toe omhoog, want met wat geluk cirkelen er boven het schip wel albatrossen en Kaapse stormvogels.

15 Ushuaia

Uw Antarctisch avontuur eindigt in Ushuaia, de zuidelijkste stad van de wereld. Deze voormalige zendingspost, strafkolonie en legerbasis is inmiddels uitgegroeid tot een geweldige toeristische trekpleister waar u uw dagen onder meer kunt vullen met hikes, rondleidingen, skiën en boottochten. Ook de lokale keuken is een aanrader, met lokaal lamsvlees en vers gevangen vis- en schaaldieren uit de omliggende wateren.

Bekijk meer

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door