De Australische Kimberley herbergt enkele van ‘s werelds indrukwekkendste landschappen en tijdens deze veertien dagen durende reis van Broome naar Darwin krijgt u aan boord van het nieuwe expeditieschip Le Bellot alle gelegenheid ze te verkennen.

Van eeuwenoude rotskunst die een inkijkje geeft in het leven van duizenden jaren geleden tot aan onbewoonde eilanden met een adembenemende flora en fauna – maak u op voor een bijzondere expeditiecruise door één van de laatste nog onaangetaste regionen op aarde.

We zetten koers naar het Montgomery Reef met zijn unieke miniwatervallen en zien de spectaculaire ‘Horizontal Falls’ in Talbot Bay. Door de ongerepte mangroves van de rivier de Hunter duiken we dieper de wildernis in, waar u uw ogen de kost kunt geven aan de vele bijzondere dieren die hier leven. Boven ons dartelen uiteenlopende vogelsoorten en in de wateren liggen zoutwaterkrokodillen op de loer. Tussen de imposante negentig meter hoge zandsteenrotsen van de King George River stuiten we vervolgens op de majestueuze Twin Falls, de hoogste waterval in West-Australië.

Verspreid over dit woeste gebied zijn bovendien vele rotsgalerieën te vinden, waar op de wanden de eeuwenoude verhalen en gebruiken van de oudste cultuur op aarde zijn afgebeeld. Zoals de Gwion Gwion-rotskunst, met de oudste voorstellingen van menselijke figuren ter wereld, en de scheppende geesten uit The Dreamtime (de ‘Droomtijd’) van de Wandjina.

Op de Tiwi Islands bevinden zich ook enkele kunstcentra die duizend jaar oude artistieke tradities in stand houden door een platform te bieden aan lokale kunstenaars en ambachtslieden. Tijdens excursies aan land krijgt u de kans hun werk te bewonderen en te proeven van het dagelijks leven in deze afgelegen gemeenschappen.

Een expert en fotograaf van National Geographic reizen met ons mee en delen hun uitgebreide kennis en ervaring graag met u. Zo geven ze diverse interessante lezingen en workshops waarbij u de boeiende bestemming nog beter leert kennen en zo mooi mogelijk op de gevoelige plaat leert vastleggen.

Deze expeditiecruise is aan boord van Ponant's Le Bellot. 

Transfer in Broom, van de stad naar de haven

Hoogtepunten van deze reis

Een bezichtiging van de spectaculaire Horizontal Falls en het Montgomery Reef

Een bezoek aan de wereldberoemde kunstcentra Tiwi Design en Munupi Arts op de Tiwi Islands, waar u werk van lokale kunstenaars kunt bewonderen

Mooie wandelingen langs eeuwenoude Gwion Gwion- en Wandjina-rotsgalerieën, voor een uniek inkijkje in het leven van de vroegste eilandbeschavingen

Interessante lezingen en workshops van een expert en fotograaf van National Geographic, die u meer vertellen over deze fascinerende regio en helpen uw fotografievaardigheden te verbeteren

Reisschema - 13 dagen

1 Broome

Het aan de kust gelegen Broome stond ooit bekend om zijn glorieuze parelvisserij, maar is nu uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming in de woeste, weelderige Kimberley. Hier kunt u voordat u aan boord stapt bij het historische Gantheaume Point ruim 130 miljoen jaar oude pootafdrukken van dinosauriërs bekijken. Of breng een bezoek aan Chinatown, waar u op de beroemde Japanse begraafplaats die dateert uit 1896 meer te weten komt over de geschiedenis van Japanse immigranten. De plaats staat verder – met recht – bekend om zijn ‘Staircase to the Moon’, een lichtende trap naar de hemel die ontstaat als het schijnsel van de maan bij laagtij op de zandbanken wordt weerspiegeld. Een werkelijk uniek natuurlijk fenomeen dat u, als u in de gelegenheid bent, zeker niet mag missen.

2 Lacepede Islands

De Lacepede Islands zijn een groep van vier eilanden, die zich net uit de kust van de Kimberley bevinden. Het is een belangrijk leefgebied voor uiteenlopende Australische wilde dieren, waaronder de groene zeeschildpad en een breed scala aan vogelsoorten, zoals de maskergent, de Australische pelikaan, de kleine fregatvogel en de grootste kolonie van bruine genten ter wereld. Ons expeditieteam laat u per Zodiac®-boot deze rijke dierenwereld van dichtbij ervaren.

Ter bescherming van het kwetsbare ecosysteem is het echter verboden hier aan land te gaan.

3-4 Collier Bay

Collier Bay ligt aan een rotsachtige en verlaten kust in een van de meest afgelegen uithoeken van de Kimberley en is enkel per schip bereikbaar. Het landschap werd in de loop van eeuwen gevormd door de enorme getijdenbewegingen die de regio kenmerken. Met getijdenverschillen van ruim veertien meter, gemeten nabij de Yule-ingang in het zuiden van de baai, behoren ze tot de grootste ter wereld. En die grootschalige waterverplaatsing brengt een spectaculair natuurlijk fenomeen voort, dat nergens anders op aarde te zien is. Onder invloed van het heen en weer bewegende water vormen zich namelijk woeste ‘rivieren’ en miniwatervallen. Een geweldig gezicht!

Met grote ondiepe lagunes, zeegrasvelden en koraal is het Montgomery Reef het grootste nabij de kust gelegen rif in Australië. In deze schitterende omgeving betreden we een aboriginalgebied. Na een mooie wandeling door de heuvels maakt u aan de hand van intrigerende rotschilderingen kennis met eeuwenoude mythes rondom de schepping.

Of we alle vermelde activiteiten kunnen ondernemen, is afhankelijk van de weersomstandigheden en getijden ten tijde van uw bezoek aan de regio.

5 Bigge Island

Een reis door de Kimberley is niet compleet zonder een bezoek aan Bigge Island en zijn weergaloze aboriginalrotskunst. Het eiland, dat binnen de hier aan de kust levende Wunambal-gemeenschap bekendstaat als Wuuyuru, is voor Aboriginals een belangrijke plek. Hier bevindt zich namelijk de laatste rustplaats van de leider Wandjina Aarwarrndju. Verspreid over het eiland prijkt op de wanden van grotten en kliffen een grote verzameling bijzondere rotskunst, met voorstellingen die tot wel 50.000 jaar geleden werden gecreëerd.

Samen met ons expeditieteam zet u voet aan land en maakt u een wandeling naar enkele rotsgalerieën in de Wandjina-stijl.

6 Hunter River

Het stroomgebied van de rivier de Hunter is absoluut één van de meest idyllische delen van de Kimberley-kust. De rivier en Prince Frederick Harbour zijn, omgeven door eeuwenoude regenwouden, uitgestrekte mangroves en imposante zandsteenkliffen, een lust voor het oog. In de mangrovebossen, die tot de ongereptste ter wereld behoren, staan ruim achttien verschillende soorten mangrovebomen waarin een rijke en zeer diverse fauna leeft.

Bij de monding van de rivier passeren we een imposante, ruim tweehonderd meter hoge zandsteenklif, ‘Kampamantiya’ genaamd, en vervolgens strekken de schitterende modderbanken en mangrovebossen zich voor ons uit. Ze zijn het leefgebied van uiteenlopende vogelsoorten en de iconische zoutwaterkrokodil.

Ons deskundige expeditieteam vertelt u er alles over terwijl u per Zodiac®-boot deze nog onaangetaste omgeving verkent en samen op zoek gaat naar de wilde dieren die hier voorkomen.

7 Swift Bay

Swift Bay is één van de vele eilanden in de Bonaparte Archipelago, een eilandengroep die zich langs de kust van de Kimberley in West-Australië over bijna 150 kilometer uitstrekt. Op het eiland vindt u schitterende ongerepte landschappen en een keur aan wilde dieren. De T-vormige baai wordt gekenmerkt door unieke rotsformaties, met tal van grotten en beschutte rotsholtes waar vele voorbeelden van zowel de Wandjina- als Gwion Gwion-rotskunst te zien zijn.

Samen met het expeditieteam kunt u een wandeling maken naar enkele van deze bijzondere rotsgalerieën, om de eeuwenoude voorstellingen van dichtbij te bekijken.

8 Vansittart Bay

Vansittart Bay is een grote beschutte baai met een aantal inhammen en eilanden, waaronder ook Jar Island. Op dit eiland zijn eeuwenoude rotstekeningen te vinden in de enkel hier in de Kimberley voorkomende Gwion Gwion-stijl. Bij de vroege Europese onderzoekers die zich verdiepten in de aboriginalcultuur in de Kimberley lag de focus vooral op de sterker vertegenwoordigde en dramatischere Wandjina-kunst, maar in de afgelopen jaren is er wereldwijd ook steeds meer aandacht voor de kunst van de Gwion Gwion.

Ons expeditieteam neemt u mee aan wal voor een korte wandeling langs enkele fascinerende rotsformaties, naar de plek waar deze Gwion Gwion-kunst te bewonderen is.

9 King George River

De omgeving van de King George River is oogstrelend mooi. Terwijl we over de rivier varen, torenen aan weerszijden tachtig meter hoge, door weer en wind getekende zandsteenrotsen boven ons uit. Het hoogtepunt is toch wel King George Falls, met zijn tachtig meter de hoogste waterval in de Kimberley.

Het expeditieteam brengt u in Zodiac®-boten of tenders naar de voet van deze dubbele waterval en vertelt u alles over de prachtige geologische formaties van de kloof.

10 Wyndham

Naast de meest noordelijk gelegen plaats van West-Australië is Wyndham ook de warmste en oudste plaats in de regio, met in de omgeving enkele van de spectaculairste landvormen, rivieren en moerasachtige wetlands die dit deel van Australië rijk is. De drassige mangroves zijn een ideale leefomgeving voor krokodillen, die hier dan ook in groten getale voorkomen. Hoewel Wyndham vaak de ‘toegangspoort tot de Kimberley’ wordt genoemd, hangt er hier met slechts een paar honderd inwoners een rustige sfeer.

11 Pulau Meatimiarang (technische stop)

Vandaag brengen we een dag op zee door. Een mooie gelegenheid om te genieten van de vele faciliteiten die Le Bellot te bieden heeft. Zo vindt u aan boord een spa en een zwembad, perfect voor een ontspannende massage of een verfrissende duik. Grijp uw kans en stel al uw vragen aan onze expert en fotograaf van National Geographic, die tijdens interessante lezingen en workshops meer vertellen over de bestemming. Breng een bezoek aan de fotogalerij waar een selectie van de professionele foto’s die gedurende de reis zijn gemaakt worden getoond. Of geniet gewoonweg van het spectaculaire uitzicht vanaf het bovendek. Wie weet ziet u in het gezelschap van een natuurgids wel enkele van de wilde dieren die in deze wateren leven.
Vandaag worden de noodzakelijke douaneformaliteiten afgehandeld door de Indonesische autoriteiten. Onze stop bij Pulau Meatimiarang is enkel technisch van aard. U heeft hier niet de gelegenheid aan land te gaan.

12 Wurrumiyanga, Tiwi Islands

De Tiwi Islands maken onderdeel uit van het Noordelijk Territorium. Ze bevinden zich tachtig kilometer ten noorden van Darwin, op het punt waar de Arafurazee en de Timorzee samenkomen. De eilandengroep bestaat uit Melville Island, Bathurst Island en negen kleinere onbewoonde eilanden. De inheemse Australiërs, of Aboriginals, zijn hier al eeuwen gevestigd – ruim zevenduizend jaar, om precies te zijn, als we de overleveringen mogen geloven. We doen Wurrumiyanga aan, een dorp waar u onder meer de Pukamani (houten palen met geometrische handgesneden patronen die bij begrafenisceremonies worden gebruikt) en prachtige schilderkunst te zien krijgt. Tijdens dit bezoek worden we bovendien getrakteerd op een dansvoorstelling rondom de geschiedenis van het Tiwi-volk.

13 Pirlangimpi, Tiwi Islands

Pirlangimpi is gelegen op Melville Island, in het Noordelijk Territorium van Australië. In deze historische, honderden jaren oude Tiwi-nederzetting worden de eeuwenoude tradities nog altijd levende gehouden. Het plaatsje telt zo’n 350 inwoners, die zich zowel in hun cultuur als taal onderscheiden van de Tiwi-gemeenschap van Arnhemland aan de overkant van het water. De meesten spreken Tiwi als hun eerste en Engels als hun tweede taal.

Kunst maakt een essentieel onderdeel uit van het leven op het eiland en het Munupi Arts-centrum is al 25 jaar een belangrijke ontmoetingsplek voor de Tiwi-bevolking van Pirlangimpi – voor werk, cultuur en welzijn. Hier wordt de Tiwi-cultuur in al zijn facetten gevierd met traditionele en moderne creaties van lokale kunstenaars.

Tijdens een excursie aan land kunt u een bezoek brengen aan het Munupi Arts-centrum en proeven van het leven in deze kleine afgelegen aboriginalgemeenschap.

14 Darwin

We eindigen onze expeditiecruise in Darwin, de hoofd- en populairste stad van het Noordelijk Territorium. In deze bruisende tropische metropool wonen en werken ruim vijftig verschillende culturen naast elkaar. Het is een mooie stad om voordat u aan uw terugreis begint nader te verkennen en te genieten van de bedrijvigheid langs de kust van de Timorzee.

Bekijk meer

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door

U wordt nu doorverwezen naar onze Europese (Engelstalige) website.

Lees de privacy policy van de Externe Website om te begrijpen op welke wijze uw persoonsgegevens worden verwerkt.

Ga door