Hidden Alaska: 10 Surprises for Travelers on the Final Frontier - National Geographic Expeditions

Expeditieblog

Verborgen Alaska: 10 verrassingen voor reizigers naar het eind van de wereld

Kijk verder dan Alaska's bekende trekpleisters en vind tussen alle grandeur een reeks verborgen pareltjes.
August 20, 2020

Op welke manier je ook naar Alaska kijkt, het is er vooral ruig en ongerept. Grizzly’s lopen er in groten getale rond, gletsjers vullen steile fjorden en van kust tot achterland steken bergtoppen scherp af tegen de hemel. Maar reizigers die bereid zijn verder te kijken dan bezienswaardigheden van Alaska, treffen een scala aan onopvallende schatten aan. Van de klanken van de wildernis tot aan de overblijfselen van eeuwenoude vulkaanuitbarstingen; Alaska zit vol verrassende verhalen.

 

Landschap in de lucht

Wie in Alaska op een willekeurig moment omhoogkijkt, kan zomaar op een heerlijke verrassing worden getrakteerd. De hemel van Alaska is namelijk een landschap op zich. De ene keer zweeft er een felrood bushvliegtuig hoog boven je hoofd, de andere keer klapwieken noordse sterns met hun spierwitte vleugels tegen donkere wolken. In de zomermaanden blijft het de hele dag licht aan de horizon. Bekijk deze ‘middernachtzon’ met eigen ogen of kom tussen september en maart en hoop dat je het noorderlicht te zien krijgt.

 

Weer dat fascineert

Alaska heeft een temperatuurverschil van zo´n 32 graden Celsius tussen zomer en winter. De combinatie met de extreme daglichtomstandigheden en de uiteenlopende hoeveelheden neerslag in de staat, zorgt voor een volstrekt uniek klimaat. In de stad Ketchikan valt gemiddeld 3810 mm neerslag per jaar en Tongass National Forest, een gebied van bijna 17 miljoen hectare, is het grootste gematigde regenwoud op aarde. Ondanks deze natte delen heeft Alaska als geheel een vrij droog klimaat. In de stad Utqiagvik (voorheen Barrow) in het uiterste noorden valt bijvoorbeeld niet meer dan 114 mm regen per jaar.

 

Fantastische flora

Langs de zuidkust van Alaska groeien Western Red Cedar-bomen en Sitka-sparren, die hun groenblijvende naalden uitstrooien over de compacte aarde waarop ze groot zijn geworden. In de schaduw van deze reuzen banen bijzondere paddenstoelen en mossen zich een weg door dit bed van naalden. Van de geschatte 70.000 soorten schimmels ter wereld leven er een paar duizend in de bossen van Alaska. Hier steekt een overvloed aan bizarre vormen en levendige kleuren uit de bosbodem omhoog; van parelmoeren engelenvleugels tot sprookjesachtige bonnetzwammen in elke tint van de ondergaande zon.

Hidden Alaska: 10 Surprises for Travelers on the Final Frontier - National Geographic Expeditions

 

De smaak van Alaska

Dit is Alaska, een staat vol kuststeden en eilanden – en inderdaad, de zeevruchten hier zijn altijd vers. Vissers varen het hele jaar door in en uit de beroemde vissershaven van Dutch Harbor op Unalaska. Zij voeden de lokale bevolking – en het hele land – met wat zij vangen aan zalm en krab. Behalve zeevruchten behoren ook indrukwekkend grote bijgerechten vaak tot de vangst van de dag. Omdat de zon in de zomer meer dan 20 uur per dag schijnt, groeien gewassen, zoals broccoli, kool, pompoen en meloen, tot ongekende afmetingen. En één troost voor mensen die niet zoveel van groenten moeten hebben: dat extra zonlicht maakt sommige groenten extra zoet.

 

Culturele overvloed

Alaska is oud land. Zo’n 20.000 jaar geleden kwamen de oude bewoners van Alaska via Beringië, beter bekend als de Beringlandbrug, naar wat we nu Noord-Amerika noemen. Vandaag de dag leven verschillende etnische groepen hier nog steeds en betrekken zij bezoekers bij wat er nog over is van hun cultuur. Overblijfselen van deze oude leefwijzen vind je overal in de staat, op grote en kleine schaal; van de iconische Haida- en Tshimshian-totempalen langs de kust tot de liederen en traditionele dansen die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 

Versteend bos

Tot de vele wonderen van het Alaskaanse landschap behoren ook de Aleoeten, een 1.900 kilometer lange keten van vulkanen die de noordelijke rand van de Pacifische Ring van Vuur vormen. Miljoenen jaren geleden werd een sequoiabos aan de kust van Unga Island bedolven en versteend na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. Vandaag de dag staan de witte stronken nog steeds op de stranden. Bij laag water komen ze tevoorschijn en geven ze bezoekers een indruk van de kracht van de natuur in deze uithoek van de wereld.

 

Gevederde vrienden

Veel mensen associëren Alaska met de beroemde Amerikaanse zeearend, omdat Alaska van alle 50 staten daarvan de grootste populatie heeft. Maar Alaska heeft nog veel meer fantastische vogels, zoals de Stellers zeearend, de sneeuwuil en de slechtvalk. Het Alaska Raptor Center in Sitka is een belangrijke stop voor vogelliefhebbers. Hier leer je van alles over deze majestueuze vliegende roofdieren. Ook kun je zien hoe inheemse Alaskaanse roofvogels die in het wild gewond zijn geraakt, worden behandeld en gerehabiliteerd. Houd je ogen open voor vogels in het wild terwijl je door de staat reist. Misschien zie je een visarend die dwars door de golven duikt voor een lekker hapje of zelfs een giervalk die bezig is een jonge poolvos te verschalken.

 

De muziek van de eenzaamheid

Als je het geluid niet kent van een brok ijs dat afbreekt en in halfbevroren zeewater stort, van de zang van de walvis onder water of van de stilte van een gematigd regenwoud, behalve dan het gestage tikken van regendruppels op je waterdichte jas, dan zal de symfonie van Alaska je de adem benemen. De roep van zeevogels, ruisende dennen; hier is de afgelopen duizend jaar niet veel veranderd. En terwijl je luistert naar deze onverstoorbare klanken, begin je misschien een beetje te begrijpen hoe mysterieus de natuur werkt in deze uithoek van de wereld.

 

Huizen op grote hoogte

De karakteristieke kliffen langs de zuidwestkust van Alaska doen qua schoonheid niet onder voor de kliffen van Moher. In het gouden uur van de zonsondergang lichten de smaragdgroene heuvels op, standvastig ten opzichte van de zee die ver in de diepte ligt. Hoog op deze kliffen, op minuscule plateaus en in ondiepe holtes, balanceren berggeiten en zwarte en bruine beren, op zoek naar voedsel dat bestaat uit hooggelegen grassen en korstmossen. De geharde dieren die deze gevaarlijke verticale wanden als schuilplaats kiezen, zijn vaak moeilijk te traceren, maar, eenmaal gevonden, bijzonder fascinerend om naar te kijken.

 

Getijdenbaden

De kustlijn van Alaska heeft een lengte van bijna 55.000 kilometer. Dit geografische kenmerk zorgt voor talloze getijdenbaden die kleine ecosystemen herbergen. In deze natuurlijke bassins wonen slakken en heremietkreeften, die zich voeden met microscopische organismen waarvan er hier duizenden leven. Naast kleinere soorten anemonen en zeesterren zijn er ook mosselen, zee-egels en garnalen – een biodiversiteit die op controleerbare schaal laat zien hoe complex een habitat is.

Hidden Alaska: 10 Surprises for Travelers on the Final Frontier - National Geographic Expeditions

Ontdek Alaska zelf tijdens een onvergetelijke expeditie met National Geographic.

Bekijk meer
Welkom op de blog van National Geographic Expeditions!

Hier vindt u het laatste reisnieuws, meer over onze unieke reizen en bestemmingen en interviews met onze experts.

Gerelateerde reizen

Alaska: Denali en Kenai Fjords - National Geographic Expeditions
Tours Met Een National Geographic Expert
Alaska: Denali en Kenai Fjords
Alaska en zijn bonthandel - National Geographic Expeditions
Expeditie Cruises
Alaska en zijn bonthandel
Tours voor families: Family Journeys
Family Journey Alaska: Op ontdekking in de wildernis