Expeditieblog

Safarifavorieten: Wat je nog niet wist over Afrika’s Big Five

Deze safaristerren staan hoog op de lijst van alle liefhebbers van de wildernis. Toch zullen sommige van hun eigenschappen je verbazen.
September 16, 2020

LEEUWEN, LUIPAARDEN, OLIFANTEN, neushoorns en Kaapse buffels – trofeejagers in de 19e eeuw noemden deze Afrikaanse dieren de Big Five omdat ze zo moeilijk te vangen waren. De safariganger van nu wil deze charismatische wezens nog steeds graag vangen, maar dan in foto’s en onuitwisbare herinneringen. Kom meer te weten over deze kopstukken van de Afrikaanse savanne en ontdek alle mogelijkheden om wilde dieren te ontmoeten als je op safari gaat met National Geographic Journeys.

 

Koninginnen van Afrika: Vergeet de koning van de jungle. In het koninkrijk der leeuwen is de toekomst altijd vrouwelijk. Een matrilineaire samenleving, waarbij elke troep grotendeels bestaat uit verwante vrouwtjes, zo’n 99 procent. Mannetjes komen en gaan, aangezien zij verwant zijn aan de meeste vrouwtjes van de troep waarin ze worden geboren. Toch komt dit tafereel rond etenstijd je misschien bekend voor: zodra de leeuwinnen thuiskomen van de jacht, tasten de leeuwen als eerste toe.

 

Niet sollen met buffels: Vergeven en vergeten? Vergeet het maar als de Afrikaanse Kaapse buffels erbij betrokken zijn. Dit zijn rancuneuze types, die erom bekendstaan dat ze mensen die hen iets hebben misdaan jaren later nóg aanvallen. Deze kolossen doden soms ook leeuwenwelpjes bij wijze van preventieve straf. Toch zijn ze niet altijd zo chagrijnig. Buffels knuffelen en verzorgen elkaar. Best ongebruikelijk voor Afrikaanse herkauwers.

 

En maar herkauwen: De gigantische Kaapse buffel kan tot wel een ton wegen. Om hun volumineuze figuur in stand te houden, eten ze al het gras dat ze kunnen vinden. Deze machtige planteneters schijnen vier keer zo sterk te zijn als een os en kunnen dus gemakkelijk een auto omduwen.

 

Vogel op hun schouder: Op safari zie je vaak vogels meeliften op de rug van buffels of neushoorns. Dat is een relatie met wederzijds voordeel: vogels zoals de ossenpikker eten de luizen, vlooien en andere parasieten die op de huid van het dier zitten.

 

Op hun tenen: Hoewel hun voeten een omtrek hebben van ruim 1.20 meter en hun poten nog het meest doen denken aan dikke boomstronken, lopen olifanten heel bevallig op hun tenen. Ook rennen deze massieve zoogdieren veel sneller dan mensen, met een snelheid tot wel 40 kilometer per uur.

Kampioen zwaargewicht: Met een gewicht van zo’n zeven ton wint de Afrikaanse olifant de prijs voor het zwaarste landdier. Om de omvang van dit dier in perspectief te zien: één enkele tand van een olifant weegt hetzelfde als een bowlingbal, het gewicht van zijn gehele hoofd bedraagt zo’n 450 kg, wat net zoveel is als vier volwassen panda’s.

 

De warmte weerstaan: Je zou de rimpels van een olifant wijsheidslijntjes kunnen noemen – maar niet alleen uit ijdelheid. In tegenstelling tot sommige andere zoogdieren zweten olifanten niet. De kenmerkende scheuren en spleten in hun huid houden daarom modder en water vast. Dat zorgt voor hydratatie en een optimale lichaamstemperatuur.

 

Geen koffieautomaat nodig: Voor de laatste roddels verzamelen de witte neushoorns zich rond hun gemeenschappelijke mesthopen. Zo’n enorme berg uitwerpselen, in het Engels ‘midden’ genoemd, is soms wel 20 meter breed en geeft chemische informatie over leeftijd, geslacht, gezondheid en voortplantingsstatus van iedere neushoorn die er een bijdrage aan geleverd heeft.

 

De harde waarheid: Neushoorns zien er prehistorisch uit, maar ze lijken meer op ons dan je zou verwachten. De hoorns van de neushoorn worden begeerd om hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen en zijn omgeven door mythes. Maar in feite bestaan deze hoorns volledig uit keratine; hetzelfde eiwit dat ook in menselijk haar en nagels zit.

 

Sterker dan ze eruitzien: Luipaarden eten het liefst in hun eentje. Nadat het zijn prooi heeft gedood, sleept dit solitaire dier de onfortuinlijke gazelle of antilope mee een boom in om die daar in alle rust op te eten. Deze gewoonte is al zo oud dat luipaarden schouderbladen hebben die gemaakt zijn om te klimmen. Luipaarden mogen dan de kleinsten zijn onder de grote katten, ze kunnen flink uithalen. Ze hebben een enorm sterke nek en schouders, waarmee ze meer dan hun eigen gewicht de boom in kunnen tillen – hoog boven het strijdgewoel van andere roofdieren.

Ontdek meer over de Big Five en ontmoet deze indrukwekkende dieren van dichtbij tijdens een safari met National Geographic Journeys.

Bekijk meer
Welkom op de blog van National Geographic Expeditions!

Hier vindt u het laatste reisnieuws, meer over onze unieke reizen en bestemmingen en interviews met onze experts.

Gerelateerde reizen

Op safari de Grote Trek in Tanzania - National Geographic Expeditions
Tours Met Een National Geographic Expert
Op safari: de Grote Trek in Tanzania
Op safari in zuidelijk Afrika per privévliegtuig - National Geographic Expeditions
Tours Met Een National Geographic Expert
Op safari in zuidelijk Afrika per privévliegtuig
Kleinschalige Groepsreizen
Ontdek het Nationaal Park Kruger