Expeditieblog

Q&A: maak kennis met fotograaf en verhalenverteller Erika Larsen

September 2, 2020

De nieuwe Disney-film Mulan vertelt het verhaal van Hua Mulan, de oudste dochter van een oorlogsveteraan, die de plaats van haar verzwakte vader inneemt in het leger. Vermomd als man wordt ze voortdurend op de proef gesteld en moet ze haar innerlijke kracht aanwenden en haar volledige potentieel benutten.

Geïnspireerd door de film gingen we in gesprek met een van Nat Geo’s vrouwelijke fotografen over haar persoonlijke en professionele ontwikkeling en over hoe haar vrouw-zijn haar manier van werken beïnvloedt en transformeert.

Over Erika Larsen

Erika Larsen is fotograaf en multidisciplinair verhalenverteller. Zij is bekend van haar essays over culturen die in nauw contact staan met de natuur. Larsen heeft vele verhalen in beeld gebracht voor National Geographic Magazine – van het leven van de Sami rendierhoeders tot de betekenis van het paard in de cultuur van de Indianen. Op dit moment onderzoekt ze voor National Geographic Society het landschap van de Amerika’s in relatie tot de dieren en de natuurlijke hulpbronnen in onze huidige omgeving. Haar werk heeft wereldwijd aandacht gekregen en Erika is ook een van de fotografen in het Nat Geo-boek ‘Women of Vision: National Geographic Photographers on Assigment’, dat het leven en werk van belangrijke fotojournalisten schetst en een kijkje neemt achter de lens van hun individuele opdrachten.

 

Kun je ons vertellen waarom je koos voor een carrière in de fotografie? Wat vind je het leukst aan fotografie en aan het vertellen van verhalen?

Voor mij is verhalen vertellen een voortdurende ontdekkingstocht van wat het betekent om mens te zijn en een manier om te leren en na te denken over de wereld. Het is een manier om te delen, te communiceren en te ontwikkelen.

 

Je werk, zoals je portret van de Sami op de Poolcirkel dat in National Geographic Magazine heeft gestaan, vertelt vaak over culturen die in nauw contact staan met de natuur. Kun je iets noemen dat je in andere culturen hebt gezien waarvan je denkt dat wij, in onze moderne wereld, nog iets kunnen leren als het gaat om onze relatie met de natuur?

Ik denk dat het in de basis het belangrijkst is dat we beseffen dat wij de natuur zijn. Wij zijn nauw verbonden met de omgeving om ons heen en ook met het universum als geheel.

 

Je wordt genoemd in Nat Geo’s boek Women of Vision: National Geographic Photographers on Assignment, een eerbetoon aan vrouwelijke fotografen en hun geweldige verhalen door middel van foto’s. Hoe denk jij dat het feit dat je een vrouwelijke fotograaf bent van invloed is geweest op de invalshoek van de verhalen die je vertelt?

Ik geloof dat hoe we de wereld om ons heen ervaren, hoe we denken en hoe we kijken nauw verbonden is met wie we zijn als individu. Het feit dat ik een vrouw ben, heeft mijn wereldbeeld dan ook voor een belangrijk deel gevormd. Ik heb een enorme belangstelling voor wat vrouwen binnen hun cultuur ervaren en hoe zij tegen hun omgeving aankijken.

 

Veel vrouwen van over de hele wereld zullen inspiratie vinden in dit boek. Ben jij opgegroeid met een vrouwelijk rolmodel?

Voor mij is het altijd heel vanzelfsprekend geweest om de vrouwen in mijn directe omgeving te respecteren, zoals mijn moeder, mijn tantes, mijn stiefmoeder en mijn oma. Tijdens mijn schooltijd had ik ook vooral vrouwelijke leerkrachten en dat is van grote invloed geweest op hoe ik denk, hoe ik onderzoek en hoe ik omga met de wereld om me heen.

 

Je bent ook betrokken bij andere Nat Geo-projecten, zoals Women of Impact, een 56.000 leden tellende online community, opgezet door National Geographic als plaats waar verhalen van vrouwen kunnen worden gedeeld. Is er een specifiek verhaal dat er wat jou betreft uitspringt?

Ik denk dat elk verhaal dat wordt verteld onderdeel wordt van onze collectieve geschiedenis en bijdraagt aan de context daarvan. Elke ervaring wordt vervolgens deel van hoe we kijken, hoe we reageren en hoe we deelnemen aan de wereld.

 

Mulan wordt geroemd om haar vastberadenheid om haar doel te bereiken, zelfs als alles tegenzit. Wat motiveert jou om door te gaan met wat je doet, zelfs als het niet altijd van een leien dakje gaat?

Ik heb een rotsvast vertrouwen in mijn eigen intuïtie en nieuwsgierigheid en ik geloof er heilig in dat verhalen vertellen ons kan helpen helen en ontwikkelen. Ik beschouw mijn onzekerheden en angsten als mijn eigen gebrek aan duidelijkheid. Het vertellen van verhalen helpt mij toegang te krijgen tot de talloze gezichtspunten van de wereld.

Disney’s MULAN Mulan (Yifei Liu) Photo: Film Frame
© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

 

In de film vindt Mulan creatieve manieren om zichzelf uit lastige situaties te redden. Als fotograaf bevind je je vast ook wel eens in lastige situaties (zoals slecht weer, een groot obstakel dat in de weg staat voor een bepaald shot, etc.). Heb jij wel eens een creatieve oplossing bedacht voor een probleem zodat je uiteindelijk toch dat shot kon maken dat je wilde?

Waar ik echt in geloof, is het moment het moment laten. De meeste van mijn creatieve oplossingen draaien vooral om het accepteren van de randvoorwaarden waar ik mee moet werken en mezelf daaraan aan te passen. Ik probeer altijd de elementen te respecteren die ik op dat moment krijg voorgeschoteld en die recht te doen.

 

Erika Larsen is een van onze National Geographic-experts en begeleidt een aantal van onze excursies. Neem gerust contact met ons op als u wilt weten op welke reizen Erika op dit moment staat ingeroosterd.

Disney+ abonnement en additionele bijdrage van € 21,99 vereist voor VIP-toegang Mulan.

Bekijk meer
Welkom op de blog van National Geographic Expeditions!

Hier vindt u het laatste reisnieuws, meer over onze unieke reizen en bestemmingen en interviews met onze experts.

Gerelateerde reizen

Ongerept Spitsbergen - National Geographic Expeditions
Expeditie Cruises
Ongerept Spitsbergen
Tours Met Een National Geographic Expert
China: keizerlijke schatten en natuurlijke wonderen
China Private Expedition
Individuele reizen op maat
China