Expeditieblog

Nat Geo-reizigers geven iets terug aan Costa Rica

Sinds 2016 hebben reizigers van National Geographic Journeys – in samenwerking met G Adventures – geholpen met de aanplant van meer dan 6.000 inheemse bomen in de nevelwouden van Costa Rica.
July 10, 2020

Sinds 2016 hebben reizigers van National Geographic Journeys – in samenwerking met G Adventures – bijgedragen aan de aanplant van meer dan 6.000 inheemse bomen in de nevelwouden van Costa Rica.

Als het gaat om natuurbehoud en duurzaamheid heeft Costa Rica een uitstekende reputatie. Het kleine land in Midden-Amerika haalt bijna 100% van zijn elektrische energie uit hernieuwbare bronnen en telt meer dan 30 nationale parken en beschermde gebieden. Costa Rica heeft ook één van de meest succesvolle herbebossingsprogramma’s ter wereld. Dit werd in de jaren negentig van de vorige eeuw opgezet om land terug te winnen dat in de decennia daarvóór verloren was gegaan aan de landbouw en de commerciële houtkap.

Het Monteverde Institute (MVI), een Costa Ricaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor voorlichting, natuurbehoud en ecotoerisme, nam in 1998 het voortouw in het herbebossingsinitiatief van het land. Het MVI, gevestigd aan de rand van het beroemde Monteverde Cloud Forest Reserve, heeft als uitvalsbasis gediend voor tal van door National Geographic gefinancierde wetenschappers en onderzoekers, die het weelderige bladerdak van het bos kwamen bestuderen. Het MVI heeft ook meer dan 250.000 inheemse bomen geplant en uitgedeeld, met steun van de omringende dorpen – en die van National Geographic-reizigers.

Gasten van National Geographic Journeys in Costa Rica wonen een lezing bij op het hoofdkantoor van het instituut. Hier leren ze over de achtergrond en de impact van het herbebossingsproject. Aansluitend gaan ze met opgestroopte mouwen naar de kwekerijen.

Image courtesy of traveller Tom Spies

“Het was leuk en gemakkelijk”, zegt Tom Spies uit Oregon, die dit jaar naar Costa Rica reisde. “We hebben kleine potjes gevuld met aarde, zodat daar later zaadjes van inheemse boomsoorten in geplant kunnen worden.”

Reizigers vullen gemiddeld 10 zakjes per persoon en ontvangen in ruil daarvoor van het Monteverde Institute een CO2-compensatiecertificaat. Het instituut plant vervolgens uit naam van elke deelnemer 10 bomen.

Robert Lubran, een National Geographic Journeys-reiziger, vond het een ‘feel-good-ervaring’. “Het doel van het project is dat, als de geplante bomen eenmaal volwassen zijn, ze de vogels zullen aantrekken waarvan de leefomgeving is verwoest. De bomen dragen ook bij aan het verminderen van koolstofdioxide in de atmosfeer.”

Tot nu toe hebben National Geographic-reizigers geholpen bij het planten van meer dan 6.000 bomen in Costa Rica.

“Het voelt goed om verbonden te zijn met het land en het volk, in plaats van er alleen maar doorheen te reizen als toerist”, aldus Tom. “Toerisme heeft onmiskenbaar bepaalde negatieve gevolgen voor het lokale milieu. Het het is belangrijk dat reizigers iets teruggeven.”

Het Monteverde Institute wil het project voortzetten totdat 85% van Costa Rica opnieuw bedekt is met bossen en de wilde bewoners van de regio – van glaskikkers en klokvogels tot de Baird’s tapir en de betoverende quetzal – weer floreren in hun nevelige bosrijke omgeving.

Bekijk meer
Welkom op de blog van National Geographic Expeditions!

Hier vindt u het laatste reisnieuws, meer over onze unieke reizen en bestemmingen en interviews met onze experts.

Gerelateerde reizen

Kleinschalige Groepsreizen
Ontdek Costa Rica
Tours voor families: Family Journeys
Family Journey Costa Rica: Van het regenwoud naar de kust
Kleinschalige Groepsreizen
Natuurlijke hoogtepunten van Costa Rica