Expeditieblog

Interview met M Jackson, Glaciologist & National Geographic-expert

Onze expeditie cruises zijn uniek omdat deze worden verrijkt door National Geographic-experts en -fotografen aan boord. We spraken met een van onze National Geographic-experts, Glaciologist M Jackson.
September 10, 2020

Een expeditie met PONANT & NATIONAL GEOGRAPHIC is een unieke ervaring. Experts en fotografen van National Geographic zijn aan boord om uw reis te verrijken met de ultieme leerervaring en daardoor zijn deze expedities bijzonder geschikt voor reizigers met een passie voor het begrijpen van de wereld om hen heen. Reizigers met een interesse in milieuwetenschappen en wereld’s flora en fauna zullen genieten van de gelegenheid om zowel de adembenemende natuurlijke wonderen te bezoeken die tijdens deze cruises worden bezocht, als om te leren van enkele van de meest prominente wetenschappers in hun vakgebied.

Waarom heb je gekozen voor een carrière in de glaciologie? Wat vind je het leukst aan gletsjers en glacioloog zijn?

Ik heb niet opzettelijk een carrière gevolgd die zich richt op glaciologie. Maar wat ik ook op school studeerde, er bleven gletsjers opduiken – ze werden een rode draad voor mijn carrière. Of ik nu onderzoek doe naar landschapsverandering, een roman schrijf, schilder, of verken, gletsjers staan voor mij centraal. Wat ik het leukste vind aan gletsjers, is dat ze ongelooflijk wild en vrij zijn – en ik voel me op mijn best als ik bij hen ben. Als glacioloog vind ik het geweldig dat ik mijn eigen carrière kan vormgeven en mijn eigen interessegebied kan nastreven in welke vorm dan ook. Er is zoveel te begrijpen en te bestuderen over ijs dat het veld ongelooflijk breed en open is.

 

Kunt u vertellen hoe en waarom u glacioloog bent geworden? En wat doet een glacioloog eigenlijk?

Als glacioloog en geograaf zet ik me in om het ijs op onze planeet te begrijpen en te beschermen. Ik doe dit werk omdat gletsjers me al heel lang fascineren en mij nieuwsgierig maken. Ze hebben iets ondoorgrondelijks en daar houd ik me graag mee bezig. Gletsjers geven me energie en ook een gevoel van zingeving. Veel mensen denken dat gletsjers niet meer te redden zijn. Dat ze definitief slachtoffer zijn van de klimaatverandering. Ik denk zelf van niet. Ik denk dat we ons ijs kunnen redden. En ik zet me elke dag in voor nieuw onderzoek, voorlichting en communicatie. Ik geef over de hele wereld lezingen, ik schrijf boeken, geef interviews. Kortom: ik doe wat ik kan om te zorgen dat gletsjers onderwerp van gesprek blijven en dat mensen blijven nadenken over een toekomst mét ijs.

 Kunt u ons meer vertellen over gletsjers? Wat zijn het precies en wat doen ze?

Gletsjers zijn wonderen van de natuur. Ik beschouw ze als echte gedaanteverwisselaars, ze zijn wild en ze leven. Ze zijn de sleutels tot de geheimen van het verleden én die van de toekomst van de mensheid. Ze zijn onze wereldbibliotheek, waar de lucht die wij inademen al miljoenen jaren ligt opgeslagen. Gletsjers reguleren ons wereldwijde waterbudget; ze slaan water op en verdelen het over de wereld. Leven op de planeet Aarde is leven op een planeet met levendig, dynamisch ijs.

 

Maakt u zich zorgen over de toekomst van gletsjers? Wat voor invloed heeft de klimaatverandering op ze?

Soms vind ik het echt schokkend om te zien hoe de gletsjers, die ik mijn hele leven heb geprobeerd te begrijpen en te beschermen, verdwijnen in een voor de mensheid ongekend hoog tempo. De gletsjers die ik jaar in jaar uit bezocht, zijn in veel opzichten mijn vrienden. Het raakt me wat er met ze gebeurt. Steeds vaker als ik gletsjers in Alaska, IJsland of Antarctica terugzie, herken ik het ijs amper. Het is zó verslechterd, en zó snel. Ik ben daar soms heel verdrietig over en soms heel boos. Deze achteruitgang kent zijn gelijke niet en heeft een overduidelijke connectie met de aanhoudende klimaatverandering. Daar denk ik over na. En het zorgt dat ik nog harder werk en dat ik met NGS-expedities meega om mensen iets te leren over het ijs dat ze daar zien. We moeten meer weten over ijs en erom gaan geven, want onze tijd raakt echt op.

Hoe bent u bij National Geographic terechtgekomen en hoe lang werkt u daar al?

Ik werk nu ongeveer tien jaar bij de National Geographic Society. En het is vanaf het begin een van de meest waardevolle ervaringen van mijn leven geweest.

 

Wat betekent het om een National Geographic-expert te zijn? Aan wat voor projecten werkt u met hen?

Expedities met een National Geographic-expert zijn uniek. De gasten hebben de hele reis de beschikking over een aantal van ’s werelds meest vooraanstaande experts in bepaalde onderwerpen, die elke reis anders zijn. Zo ben ik glacioloog en werk ik al meer dan tien jaar over de hele wereld met ijs. Ik voeg dus een stevige dosis kennis toe aan deze expedities. Als expert ben ik bovendien door National Geographic getraind in het overbrengen van kennis, op een manier die iedereen, ongeacht vakgebied, achtergrond en taal, begrijpt.

 

U bent inmiddels op twee PONANT & NATIONAL GEOGRAPHIC-expedities mee geweest, naar Alaska en Antarctica. Wat was uw rol tijdens deze cruises en wat vond u het leukst aan PONANT en aan de expedities en ervaringen?

De twee eerdere expedities naar Alaska en Antarctica waarop ik mee was, waren in één woord fantastisch. Ik heb op deze reizen officiële lezingen gehouden maar ook heel veel informele gesprekken gevoerd. Ik sprak met gasten over plaatsen waar ik mijn eigen onderzoek doe en kon ze uitleggen wat we daar zagen en welke krachten er in het spel waren. En ik gaf antwoord op hun vragen. Geweldig om op deze manier met mensen te communiceren, van ze te leren en mijn specialistische kennis van deze afgelegen plaatsen met ze te delen.

 

 U gaat mee met een nieuwe PONANT & NATIONAL GEOGRAPHIC-expeditie. Een 10-daagse cruise naar Groenland en Newfoundland, vanaf 19 augustus 2020. Wat kunnen de gasten aan boord van u verwachten en leren tijdens deze cruise? Wat voor lezingen gaat u geven? En gaat u ook met de gasten mee op expedities aan land om uitleg te geven bij wat ze zien?

Ik werk al ruim tien jaar met gletsjers over de hele wereld, ik verheug me erop gasten datgene te leren wat nodig is om de gletsjers die ze op deze expeditie te zien krijgen te kunnen begrijpen. Ik zal de gasten in een aantal gesprekken de basisprincipes van gletsjers uitleggen, wat er met de gletsjers die we bezoeken aan het gebeuren is en hoe mensen over de hele wereld met gletsjers verbonden zijn. En uiteraard zal ik iedere dag met gasten aan land gaan om hun vragen te beantwoorden en mijn kennis te delen.

 

Bent u al eerder naar Groenland en Newfoundland geweest? En zo ja, waar kijkt u bij uw terugkeer het meest naar uit?

Ik ben eerder in Groenland geweest en ik verheug me erg op deze reis, omdat een groot deel van mijn werk zich heeft afgespeeld in het centrum van het eiland, waar het landschap vaak volledig wit is: wit ijs, witte luchten, witte tenten. Ik verheug me op het kleurrijke Groenland: de levendige fjorden, helderblauwe kalvende gletsjers, groene mossen en korstmossen en nog veel meer. Als ik terugkom uit Groenland, voel ik altijd een enorm ontzag voor het enorme vastberadenheid van het leven.

Reis langs de oostkust van Groenland - National Geographic Expeditions

Krijgen de gasten op deze cruise gletsjers te zien? Waar kunnen ze in dit gebied het meest naar uitkijken?

Ik ben erg enthousiast over deze cruise, omdat we gletsjers in allerlei soorten en maten gaan zien: kalvende gletsjers aan de kust, die langs een paar van de meest afgelegen landschappen ter wereld omlaag stromen. We krijgen ook te zien hoe het land dagelijks wordt gevormd door ijs. En we kunnen met eigen ogen de scheppende (en vernietigende) krachten aan het werk zien. Een reis als deze maak je maar eens in je leven.

Bekijk meer
Welkom op de blog van National Geographic Expeditions!

Hier vindt u het laatste reisnieuws, meer over onze unieke reizen en bestemmingen en interviews met onze experts.

Gerelateerde reizen

Ongerept Spitsbergen - National Geographic Expeditions
Expeditie Cruises
Ongerept Spitsbergen